top of page

Controlul miopiei cu lentile de noapte - ortokeratologice

Lentilele ortokeratologice (OK) sunt lentile rigide gaz-permeabile proiectate special, care se poarta noaptea.

Raza corneana centrala a lentilei este mai plata decat a corneei. Acesta produce o forta pozitiva central, care determina redistribuirea celulelor epiteliului cornean. Astfel se corecteaza temporar miopia prin aplatizarea corneei centrale, care se mentine toata ziua si in absenta lentilei, permitand vederea fara corectie dupa scoaterea lentilei.

Bombarea corneei in periferia medie, vizibila pe topografie ca un cerc rosu, este responsabila de shiftul miopic relativ din periferia medie a retinei, adica formarea imaginii in fata retinei, aceasta fiind cea mai populara ipoteza pentru mecanismul de control al miopiei.

O alta ipoteza este ca aberatiile sferice pozitive de ordin inalt modifica lagul acomodativ. De asemenea s-a constatat ingrosarea coroidei la purtatorii de OK in comparatie cu purtatorii de ochelari. (Este demonstrat ca miopii care progreseaza au o grosime coroidiana mai mica decat emetropii si miopii care nu progreseaza.)

Diferite studii arata o eficienta in reducerea alungirii axului intre 30 si 63%, efectul mediu al tratamentului fiind in jur de 50%.

Zona centrala de aplatizare variaza intre 2.8 si 4.5 mm, functie de design. Zona de tratament, cea rosie, care determina defocusarea miopica, incepe la marginea zonei de aplatizare, iar pentru a fi eficienta trebuie sa se gaseasca in aria pupilara. Ca urmare pupila trebuie sa aiba minim 4.5 mm pentru ca tratamentul sa fie eficient.

Personalizarea designului lentilei permite reducerea zonei centrale pentru a aduce mai mult plus in dreptul pupilei, obtinand astfel un shift miopic mai mare. Totusi aceasta abordare trebuie sa fie evaluata in studii randomizate.

Un studiu randomizat, dublu mascat, de un an a comparat lentile ortok cu diferite diametre ale zonei optice (BOZD), respectiv 5 si 6mm. Performanta clinica a celor doua lentile a fost similara. Diametrul mai mic nu a afectat performanta lentilei sau integritatea corneei. Diametrul de 5 mm a generat o zona de tratament mai redusa [fata de cel de 6mm al lentilelor conventionale], si a determinat o reducere mai mare cu 0.13mm a alungirii axului. Aceasta s-ar traduce ca o crestere mai mica cu 0.25D a miopiei. Corelatia pozitiva dintre marimea zonei de tratament si alungirea axului recomanda pe cat posibil o zona de tratament mai mica.

Se recomanda portul in fiecare noapte cel putin 8 ore pentru o corectie optima a vederii. Tratamentul nu ar trebui interupt inainte de 14 ani, deoarece exista risc de rebound. Unele studii sugereaza ca eficacitatea tratamentului poate descreste in timp.

Portul lentilelor de contact noaptea este asociat cu un risc mai mare de keratita microbiana decat portul ziua. Pentru ortok riscul estimat este de 7.7 la 10 mii de ani de port. Incidenta la copii 13.9 la 10 mii de ani de port, iar la adult 0 la 10 mii de an de port.

Din analiza a 170 de studii a rezultat ca cea mai frecventa complicatie a OK este stainingul cornean. Alte reactii adverse semnificative includ: depozitele epiteliale de fier, linii fibrilare si modificari trecatoare ale proprietatilor biomecanice ale corneei, dar fara efecte pe terman lung la nivelul endoteliului.

Dovezile actuale sugereaza ca ortok este o optiune sigura pentru controlul miopiei, iar riscul de keratita microbiana este similar cu al altor modalitati de port noaptea.

Cand sa alegem orhok fata de multifocale de exemplu? Lentilele OK sunt recomandate pentru miopii mai mari de 2 dioptrii, cu sau fara astigmatism. Totusi, cea mai mare eficienta se pare ca obtinem cand corectam miopii in jur de 4 sau mai mult, pentru ca atunci realizam o defocusare miopica relativa semnificativa. Pentru a imbunatatii efectul chiar pentru dioptrii mai mici putem creste efectul prin cresterea asfericitatii . Am spus deja ca diametrul pupilei trebuie sa fie peste 4.5. Pentru pupile mai mici am putea adauga atropina 0.01 care creste diametrul pupilar cu 1 mm.

Un studiu pe 66 de copii care au purtat intai ochelari monofocali timp de 7 luni si apoi ortok tot 7 luni a constatat cea mai mare eficienta in cazurile care au inregistrat o alungire axiala rapida, in special la copii sub 9 ani. Pe aceasta baza se recomanda monitorizarea progresiei miopiei pentru o perioada de 3-6 luni inainte de prescrierea ortok, pentru a fi siguri ca beneficiile tratamentului prevaleaza asupra riscurilor de efecte adverse severe, avand in vedere in plus si ca tratamentul consuma resurse financiare si de timp.

Studiile arata ca copii mai mici si cu eroare refractiva de baza mai mare pot avea cele mai mari beneficii din ortokeratologie. Pentru erorile refractive mari peste 6 dioptrii, la care nu putem obtine corectie totala, corectia partiala cu ortok si-a dovedit eficienta. In plus se recomanda port de ochelari monofocali pentru corectia viciului de refractie rezidual.

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page