top of page

Controlul miopiei cu ochelari

Ochelarii sunt o metoda de corectie optica simpla, neinvaziva, usor de tolerat, uneori chiar agreata de copii si accesibila ca pret.

Astazi se considera ca ochelarii monofocali nu au efect in reducerea progresiei miopiei, ba chiar pot favoriza progresia deoarece produc o defocusare hipermetropica periferica, adica formarea imaginii in spatele retinei. Hipermetropia periferica este considerata un semnal pentru cresterea ochiului si dezvoltarea miopiei. Ca urmare s-a incercat realizarea de lentile care sa induca o defocusare miopica relativa.

In acest sens au fost evaluate diferite tipuri de design concepute pentru a reduce defocusarea hipermetropica, dar acestea nu si-au dovedit eficienta. Acelasi esec l-a avut si asferizarea zonei de distanta adaugata lentilelor progresive. Rezultate promitatoare au aratat lentilele care incorporeaza multiple segmente de defocusare, care sunt deja aprobate in Europa pentru managementul miopiei si au ajuns si in Romania.


Tinand seama de rolul acomodatiei si al lagului acomodativ in aparitia miopiei, Cheng a efectuat un studiu randomizat pentru a compara ochelari monofocali, cu cei bifocali si bifocali prismatici. Au folosit aditia de 1.5 si 3 dioptrii prismatice cu baza nazal. S-a constatat ca ochelarii bifocali pot reduce progresia miopiei cu 39%, iar bifocalii prismatici cu pana la 51% In comparatie cu monofocalii.

Ochelarii cu lentile progresive au un efect nesemnificativ in controlul miopiei, fapt dovedit si de un studiu randomizat care compara asocierea ochelari multifocali cu atropina 0.5% cu ochelarii progresivi si cu ochelarii monofocali. Cea mai eficienta a fost asocierea ochelarilor progresivi cu atropina 0.5%. Ochelarii multifocali singuri nu au avut efect semnificativ in controlul miopiei in comparatie cu monofocalii.

Ochelarii pot fi prima alegere pentru copii foarte mici care nu accepta lentilele de contact sau pentru cei care nu si le pot permite datorita accesibilitatii, costurilor sau conditiilor de igiena.

Prescriptia ochelarilor trebuie sa tina seama de statusul vederii binoculare.

Lentilele progresive si-au dovedit eficienta mai mult la pacientii cu lag acomodativ mare si esoforie la aproape. Pentru lag acomodativ mic sau exofoie mare la aproape o eficienta mai mare eficienta au avut-o bifocalii cu prisma fata de bifocalii standard. isfunctii ale vederii binoculare si fara lag acomodativ. Subcorectia nu si-a dovedit eficienta, ba chiar a favorizat progresia miopiei in unele studii. In plus copilul nici macar nu se poate bucura de vedere clara la distanta si de aceea ar trebui ferm evitata.

Lentilele progresive si-au dovedit eficienta mai mult la pacientii cu lag acomodativ mare si esoforie la aproape. Pentru lag acomodativ mic sau exoforie mare la aproape o eficienta mai mare au avut-o bifocalii cu prisma fata de bifocalii standard.


Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page