top of page

Diferența dintre lentilele progresive si regresive

Actualizată în: 15 oct. 2021

Lentilele progresive sunt special concepute pentru a corecta vederea la distanță, intermediară și la apropiere. Practic, acest lucru înseamnă că partea superioară a lentilei este adaptată pentru vederea la distanță, iar puterea acestei lentile scade treptat spre partea de jos, care este proiectată pentru vederea la aproape și activități precum cititul sau scrisul.


Astfel că o persoană care poartă acest tip de lentile va folosi aceeași pereche de ochelari atat pentru a viziona un film la cinema (vedere la distantă) cât și pentru a citi o carte (vedere la aproape).


După cum v-ați putut da seama deja, aceste caracteristici ale lentilelor progresive pot elimina nevoia de a schimba mereu între 2 perechi de ochelari, aducând astfel un confort sporit pentru cei care suferă atat de defecte ale vederii la departe cât și la aproape.


În ceea ce privesc dezavantajele acestor lentile, cea mai importantă de menționat este perioada de acomodare. Acest timp de acomodare poate aduce cu sine amețeli și dificultăți ce țin de precizia anumitor acțiuni (ex. dificultate în aprecierea adâncimii scărilor atunci cand urcam). Desi neplacută, această perioadă de acomodare dispare după câteva săptămani odată ce ochiul se obisnuiește cu lentilele.


Nu in ultimul rand, lentilele regresive sunt foarte asemănătoare cu cele progresive, însă în loc să ofere ajutor pentru trei zone de vedere (depărtare, intermediar si apropiere), ele oferă ajutor doar pentru două, mai precis pentru vederea la apropiere și pentru cea intermediară.


Astfel, lentilele regresive sunt mai mult decât potrivite pentru persoanele care lucrează mult timp la calculator, deoarece aceștia utilizează foarte puțin vederea la distanță, iar pentru aceștia ochelarii progresivi ar fi adesea inutili.




Lentilele regresive în schimb, permit realizarea lucrului de aproape cu o putere sporită de concentrare, de care mulți au nevoie prin prisma jobului pe care îl au.


Persoanele cărora li se prescriu adesea lentile regresive suferă de prezbiopie. Aceasta apare la nivelul cristalinului datorită înaintării în vârstă. Degenerarea țesuturilor limitează mobilitatea și elasticitatea cristalinului, fapt care poate da mai departe amețeli, dureri de cap și o vedere încețoșată.


Important aici este sa nu se facă o confuzia intre ochelarii de calculator (blue-control) și lentilele regresive. Fiecare produs este utilizat cu un alt scop, ochelarii pentru calculator protejând ochii împotriva luminii emise de ecrane (așa cum puteți citi și pe blog-ul nostru despre ei), pe cand lentilele regresive sunt recomandate celor care întâmpină probleme în vederea intermediară, de aproape și pentru prezbiopie. Totuși, blue-control-ul fiind un tratament care se aplică pe lentile, se poate folosi si la lentilele regresive.



bottom of page