top of page

Despre miopie - generalităţi şi patogeneză

Miopia este cea mai comuna afectiune oculara la copii si este considerata astazi o problema de sanatate publica urgenta, in cazul copiilor si adolescentilor fiind cauza principala de pierdere a vederii, care poate fi prevenita.

Copiii cu debut precoce al miopiei au risc crescut de a ajunge la miopie mare, care se asociaza cu maculopatie miopica si dezlipire de retina ce pot duce la scaderea semnificativa a vederii.

Chiar si miopia mica si medie cresc riscul de glaucom, cataracta, maculopatie si dezlipire de retina, de exemplu un miop de -2 dioptrii are risc dublu de cataracta si glaucom in comparatie cu un emetrop.

Prevalenta miopiei a crescut in Europa in ultimele decenii, ajungand la 45-50% in grupa de varsta 25-29 de ani. Miopia are impact asupra activitatii fizice si dezvoltarii psihologice a copiilor, asupra performantelor academice precum si asupra carierei si sanselor de angajare in viitor.

In trecut, miopia era considerata o afectiune cu origine in principal genetica. Totusi este dovedita de mult timp asocierea cu educatia, lucrul la aproape si statutul profesional superior. Studii experimentale au aratat ca miopia se poate dezvolta ca o adaptare la conditiile de mediu vizual prin aceleasi mecanisme folosite in emetropizare. Astfel, debutul si progresia miopiei sunt intelese astazi ca o interactiune complexa intre conditiile de mediu si factorii genetici, care moduleaza cresterea ochiului ghidata vizual.

Majoritatea studiilor recente privind mecanismul cresterii accelerate a ochiului evidentiaza influenta defocusarii hipermetropice retiniene periferice. Aceasta defocusare initiaza o cascada de semnale care produc modificari biochimice si celulare in retina si in epiteliul pigmentar retinian. Aceste semnale se transmit la coroida, care produce modificari ale matrixului extracelular scleral sialtereaza proprietatile sclerei determinand cresterea ochiului. Coroida joaca un rol activ in emetropizare. Prin reglarea grosimii sale aduce retina in focus, se ingroasa cand imaginea este in fata retinei si se subtiaza cand imaginea este in spatele acesteia.

Alti factori care pot influenta calitatea imaginii si cresterea ochiului sunt acomodatia, aberatiile de ordin inalt, ritmul circadian, intensitatea si spectrul luminii, suprastimularea caii retiniene OFF.


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page