top of page

Sfaturi privind modul de viata pentru prevenirea sau reducerea progresiei miopiei

Daca stim ca stilul de viata este responsabil cel putin partial de aparitia miopiei, atunci trebuie sa intervenim, sa educam si sa il corectam.

Cateva masuri simple in viata de zi cu zi pot fi utile in prevenirea sau reducerea progresiei miopiei.

Copiii nu trebuie sa evite lucrul la aproape, dar este bine sa faca pauze regulate, sa mentina o distanta de citit corecta (25 cm sau un antebrat) fara a inclina capul si sa alterneze cititul cu privitul la distanta.

Folosirea ecranelor apropiate ar trebui evitata pentru copii sub 2 ani, limitata la maxim 1 ora/zi pentru copii pana in 5 ani si la maxim 2 ore/zi pana in 12 ani.

Inca un aspect interesant este relevat de un studiu de 23 de ani efectuat de Pärssinen care arata o progresie mai mare a miopiei la copii care citesc asezat si mai mica la cei care citesc stand culcat.

Poate cea mai usoara si putin costisitoare actiune este sa marim timpul petrecut in aer liber. Asta depinde de disponibilitatea parintilor si bunicilor, sau de cat de scumpa e bona. Orice ora suplimentara pe saptamana reduce riscul de miopie cu 2%, iar daca extindem timpul petrecut saptamanal afara de la 0-5 ore la peste 14 ore (in medie cel putin 2 ore pe zi), riscul de a deveni miop scade cu aproximativ 33%, ceea ce este semnificativ. Timpul petrecut afara are influenta mai mare asupra prevenirii miopiei decat asupra reducerii progresiei ei. De aceea, trebuie sa actionam cand copilul este cat mai mic. Totusi, ultimele cercetari au aratat ca timpul petrecut afara ajuta si la scaderea vitezei de progresie a miopiei si de alungire a axului la copii miopi.

Eficienta vitaminei D in managementul miopiei nu este demonstrata inca. Totusi, unele studii au raportat un nivel mai scazut de vitamina D la miopi decat la non-miopi, si cum timpul insuficient petrecut in aer liber duce la carenta, se recomanda testarea 25-OH vit D in sange.

Pe langa timpul petrecut afara este importanta si iluminarea interioara. Studii efectuate in China arata ca imbunatatirea iluminarii in clase de la 100 la 500 luxi si timpul petrecut in interior cu lumina cu intensitate peste 3000 de luxi au efecte pozitive asupra aparitiei si reducerii progresiei miopiei. In acelasi timp, s-a constatat ca sursele de iluminare cu LED (light emitting diods) au efect contrar. De aceea, in Franta se recomanda evitarea folosirii LED-urilor in spatii frecventate de copii si chiar limitarea vanzarii acestora pentru uz casnic.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page