top of page

Controlul miopiei cu lentile de contact moi

Lentilele de contact (LC) bifocale pentru controlul miopiei adesea includ o zona centrala pentru distanta inconjurata de inele periferice cu putere mai pozitiva pentru aproape pentru a crea defocusarea miopica periferica. Designul acestor inele poate fi progresiv sau format din zone concentrice distincte – design cu inele concentrice. Designul cu zone concentrice pare a fi mai eficient in controlul alungirii axului (44.4% vs 31.6%), in timp ce efectul asupra refractiei a fost similar (36.3% vs 36.4%). Studiile au aratat reducerea progresiei refractiei de 30-38% si a alunngirii axului de 31-51% pe o perioada de 2 ani.

Rezultatele lentilelor MiSight care sunt aprobate si in Europa, dar nu sunt disponibile inca in Romania au arata o eficienta de 59% in reducerea refractiei si de 52% pe alungirea axului, in comparatie cu grupul control care a folosit ochelari monofocali.

Eficienta este mai mare la copii cu progresie mai rapida si la cei cu esoforie. De asemenea, eficienta lentilelor multifocale se poate imbunatati o data cu cresterea timpului de purtare si cresterea aditiei, care determina o crestere a defocusarii miopice periferice.

Acest fapt reiese din studiul BLINK, care a aratat ca aditia de 2.5 este mai eficienta decat cea de 1.5. Reducerea progresiei refactiei a fost de 43% cu aditia 2.5, fata de 28% cu 1.5 in comparatie cu lentilele monofocale. Efectul asupra alungirii axului a fost de 36% fata de 25%.

Utilizarea aditiilor mari ar putea avea un efect terapeutic mai bun. Totusi, aceste LC determina o vedere mai slaba la distanta, cu atat mai mult cu cat aditia este mai mare. Ca si pacientii prezbiopi, copii vor percepe neclaritatea si dublarea imaginii, straluciri, lucru care trebuie explicat de la inceput. Vederea este mai buna in conditii de iluminare puternica, ceea ce le putem dovedi testand initial vederea in conditii de iluminare redusa si crescand apoi intensitatea luminii in cabinet. Copii trebuie linistiti ca se vor adapta si incurajati sa poarte LC.

Vederea neclara la distanta poate fi determinata de descentrarea LC sau aplicarea LC pe dos. Dar exista si copii deosebuit de pretentiosi, care nu accepta vederea usor neclara data de aceste LC. Daca LC este bine centrata, putem incerca sa reducem aditia.

Practic in Romania nu exista lentilele MiSight sau alte produse aprobate pentru controlul miopiei. Eu recomand LC multifocale cu centru pentru distanta cu add 2 sau 2.5 cu acelasi design cu cele folosite in studiul BLINK amintit anterior. Lentilele trebuie purtate cat mai mult timp, atat la scoala cat si acasa la lectii. Intotdeauna precizez ca lentilele nu sunt prescrise pentru a scapa de ochelari la scoala si ca trebuie purtate si acasa. Fiind lentile moi, sunt mai usor de tolerat de catre copii mici, in comparatie cu LC OK. Indiferent de varsta, sunt preferate pentru miopiile mici sub 2D si pupile sub 4.5mm, daca nu putem individualiza designul lentilelor ortok, incat sa crestem defocusarea miopica in dreptul pupilei.

Lentilele sferice pot fi recomandate pentru pacienti cu miopie si astigmatism mai mic de 1 dioptrie. Pentru astigmatisme mai mari putem alege lentile torice multifocale sau recomandam ochelari pentru astigmatismul rezidual. Din experienta mea, acesti ochelari raman adesea nepurtati, deoarece copii sunt multumiti de vederea cu LC sferice, ceea ce nu este de fapt recomandat.

Pot exista retineri in prescrierea lentilelor de contact datorita sigurantei lor. Studiile arata insa ca riscul de keratita microbiana este de doua ori mai mic la portul lentilelor de contact ortokeratologice timp de 10 ani in copilarie fata de riscul de a ajunge la pierderea vederii de-a lungul vietii datorita unei miopi imai mici de 3 D. de asemenea, riscul de pierdere a vederii asociat unei lungimi de ax intre 26 si 28mm sau unei miopii intre 6 si 10 D care este de 1 din 4, respectiv 1 din 5 este aproape dublu fata de riscul de keratita la portul cu cele mai mari riscuri posibile de-a lungul vietii adica 10 ani OK, urmat de 47 ani de port extins zi si noapte al lentilelor moi care este 1 din 8. Deci, exista o baza stiintifica pentru prescriptori de a recomanda proactiv lentilele de contact in controlul miopiei la copii, intrucat atat profilul de siguranta pe termen scurt cat si beneficiile pentru sanatate pe termen lung sunt evidente.



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page