top of page

Influenta factorilor de mediu asupra miopiei


Dintre factorii de mediu, timpul petrecut afara in lumina naturala are cea mai mare influenta. In grafic se observa ca indiferent de timpul petrecut la aproape, daca timpul petrecut afara este mare ( coloanele din plan apropiat) riscul de miopie este mai mic. Mai putin de 90 de minute pe zi petrecute afara cresc riscul de 2-3 ori. Cresterea timpului petrecut afara este mai eficienta in prevenirea debutului miopiei, decat in reducerea progresiei miopiei odata instalata. Efectul protectiv nu este asociat si cu exercitiul fizic.

Mecanismul prin care timpul petrecut afara influenteaza miopia nu este pe deplin clarificat. Efectul benefic s-ar putea datora intensitatii luminii, expunerii la lumina cu lungime de unda scurta (360-400nm), sau expunerii la ultraviolete care lipsesc in interior si ar putea avea rol protector. Exista un studiu care a comparat copii care au purtat lentile de contact cu acelasi design, un grup cu protective la UV, altul fara protectie. Progresia miopiei a fost mai mare in grupul CU PROTECTIE UV.

Un alt factor implicat este felul in care se produce defocusarea retiniana indusa de structurile tridimensionale exterioare. Mediul construit, atat interior cat si exterior are caracteristici spatiale similare filtrelor de difuziune folosite in studiile pe animale pentru a induce miopia de deprivare. Efectul protector pare a fi mediat de eliberarea de dopamina in retina sub influenta luminii, care inhiba alungirea axului.

Efortul indelungat la aproape poate influenta aparitia si progresia miopiei. Petrecerea a mai mult de 3 ore la aproape, in afara orelor de scoala, creste riscul de miopie de 2.6 ori, numai cand este asociat cu timpul redus petrecut afara. Distanta sub 20 cm, cititul continuu peste 45 de minute si capul inclinat au fost asociate cu o progresie mai mare a miopiei.

Mecanismele care leaga educatia de miopie pot fi legate de semnalele de defocusare centrala si periferica si lagul acomodativ care stimuleaza cresterea ochiului.

O ipoteza ar fi ca scrisul negru pe fond alb stimuleaza excesiv calea OFF retiniana. Textul alb pe fond negru are un effect opus, stimuland calea ONN la nivelul retinei. La tineri coroida se subtiaza dupa 1 ora de citit text negru pe fond alb si se ingroasa cand citesc text alb pe fond negru. Studii anterioare au aratat ca in conditii experimentale, coroida mai subtire este asociata cu dezvoltarea miopiei, iar ingrosarea coroidei cu inhibarea miopiei. Ca urmare, cititul scrisului alb pe ecran negru pe tableta sau e book ar putea inhiba miopia.

Timpul petrecut la aproape si anii de educatie determina un risc de miopie mai mare decatf actorii genetici singuri.

Dispozitivele digitale fac deja parte din viata de zi cu zi si sunt asociate cu lucrul la aproape, cu care este corelata miopia. Totusi, datorita faptului ca prevalenta miopiei a inregistrat o crestere semnificativa inainte ca acestea sa devina omniprezente, nu se poate trage o concluzie clara despre influenta timpului petrecut la ecrane asupra miopiei. In plus, pentru ca utilizarea acestora favorizeaza stilul de viata la interior, este greu de spus daca efectul lor este unul primar sau secundar. Totusi, se considera ca cresterea disponibilitatii device-urilor digitale si a utilizarii lor pentru recreere de catre copiii foarte mici poate contribui la aparitia si progresia miopiei.

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page